Wie waren de Utrecht Region Startups van het Jaar 2021? Deel 1: Insmart

Om de geweldige startups in ons ecosysteem een podium te geven organiseerden StartupUtrecht en ROM Utrecht Region dit jaar de tweede editie van de Utrecht Region Startup of the Year Competition. Na een spannende pitchfinale koos de deskundige jury 3 winnaars. Ontmoet de winnaars van de Utrecht Region Startup of the Year 2021: In de categorie 'Early stage' was dat Insmart. In de categorie 'Later stage' Prolira en in de categorie 'Impact' was dat De Clique

Van de founders van deze 3 startups willen we graag meer weten over hun startup! Hun verhaal, hun beste inzicht van het afgelopen jaar! Deze week is Marjolein Boggemann, een van de founders van de Utrechtse startup Insmart aan het woord. De jury voorziet dat een grote toekomst voor Insmart zowel in Nederland als daarbuiten. 

 

Marjolein Boggemann aan het pitchen & alle winnaars op het podium

1.     Wanneer en waarom zijn jullie een onderneming gestart?
Insmart is opgericht in 2019. Het idee kwam van mijn compagnon Erik Jonkers. Hij verkocht zijn bedrijf in webhosting en besloot om huizen op te knappen voor de verhuur. Vervolgens belde een van de huurders dat de C.V. ketel het niet deed. Erik moest er naar toe rijden om uit te vinden wat er aan de hand was. Dat was het moment dat hij bedacht dat hij de C.V. ketels op afstand wilde monitoren. Hij zocht naar een tool maar die bleek niet te bestaan. Met een achtergrond in elektrotechniek en embedded software ontwikkeling, besloot hij de oplossing zodoende zelf te gaan maken.

Vlak daarna ontdekte hij dat T-Mobile bezig was met Narrowband Internet of Things. Deze nieuwe technologie leek een goede oplossing voor het product dat hij voor ogen had. Erik besprak zijn idee met mij. Ik had jarenlange ervaring in de Telecom en geloofde er meteen in. Zo zijn we het idee samen gaan uitwerken.


2.     Wat doen jullie in het kort?
Insmart helpt installatiebedrijven om slimmer service en onderhoud uit te voeren. Er zijn in Nederland op dit moment 20.000 onvervulbare vacatures voor installatiemonteurs. Dit aantal groeit de komende jaren naar 40.000 als een gevolg van uitstroom én een grotere vraag als gevolg van de energietransitie. Slimmer werken zorgt ervoor dat een installatiebedrijf met zijn huidige team meer werk kan aannemen.

Dit doen we door C.V. ketels, warmtepompen en hybride opstellingen op afstand uit te lezen. Hiervoor hebben we een gateway en software ontwikkeld. De monteurs ontvangen berichten over service en onderhoud. Dit bespaart tot 50% van de huidige ritten. De monteur komt alleen als het echt nodig is en weet vooraf beter wat hij mee moet nemen. Daarnaast ontdekken we dat we consumenten tips kunnen geven om gas of energie te besparen op basis van de data van zijn verwarmingssysteem.

Ons product is uniek om twee redenen. Allereerst werkt onze hardware en software onafhankelijk van de fabrikant. Daarnaast heeft onze gateway een eigen internetverbinding. Er is dus geen afhankelijkheid van WiFi van de consument.


3.     Hoeveel mensen werken nu bij jullie onderneming?
Naast Erik en ik werkt er een programmeur bij Insmart en werken we met vijf programmeurs op freelance basis. Daarnaast werken we samen met drie studenten van de HvA en zijn er drie adviseurs die ons helpen. Voor de doorontwikkeling van de hardware werken we samen met een gespecialiseerd bedrijf.


4.    Waar staan jullie over 5 jaar?
Dan ligt de focus van ons bedrijf op het opschalen. We houden ons dan vooral bezig met hoe we meer modules kunnen plaatsen. Ook houden we ons voor een groot deel bezig met het verbeteren van algoritmes om steeds betere meldingen te genereren voor installatiebedrijven. We hebben kleine vestigingen in andere landen, zoals in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Installateurs en consumenten hebben het product omarmd. Ze kunnen zich niet meer voorstellen dat er een tijd was dat verwarmingssystemen niet op afstand uitgelezen werden.

Screenshot van de website van Insmart

 

5.   Wat voor advies hebben jullie voor andere startups om te groeien?
Allereerst, ga vooral beginnen! Negeer mensen die tegen je zeggen dat het niet lukt en ga aan de slag. Praat vanaf het begin zoveel mogelijk met jouw doelgroep en met alle partijen in de markt waarvan je denkt dat ze relevant kunnen zijn voor je business model. Zoek naar problemen van de doelgroepen of voor welke mensen je het meeste kunt betekenen met jouw idee of product. Vind dan vooral mensen in deze doelgroep die jouw visie delen. Deze ‘early adopters’ zijn vaak maar een kleine groep. Toch zijn deze mensen cruciaal voor de ontwikkeling van jouw product. Samen met hen kun je het eerste product ontwikkelen en leren waar je waarde toevoegt.6.  Wat was het key insight van het afgelopen jaar?
Dat volhouden loont. We zijn blijven geloven in onze visie en zien nu dat deze steeds meer bevestigd wordt. Het meekrijgen van installatiebedrijven in de verandering die we voor ogen hebben, is een grote stap. De bevestiging komt steeds meer van installateurs, maar ook van fabrikanten en andere marktpartijen die herkennen dat voorspelbaar onderhoud de toekomst is.


7.  Waar haal je als ondernemer inspiratie vandaan?
Erik haalt inspiratie uit het boek ‘Principles’ van Ray Dalio, waarin ‘radical transparency’ een van de belangrijkste principes is. Dit heeft te maken met het belang van eerlijk en open je gedachten met elkaar delen om te komen tot de beste ideeën. Verder wordt hij geïnspireerd door Elon Musk die doelen weet te stellen en realiseren die anderen niet voor mogelijk hielden.

Ikzelf haal inspiratie uit verhalen van andere ondernemers, zoals het boek van Daan Weddepohl (‘99 redenen om te stoppen. En toch door te gaan.’). Ook lees ik graag het boek ‘Think and Grow Rich’ van Napoleon Hill. Een inspirerend boek omdat het laat zien wat de kracht is van geloof en een positieve mindset.

 

__________________________________

Meer lezen over Insmart kan hier!